dinsdag 19 maart 2013

3.0 Consultant wat is dat?

Wat in mijn ogen een 3.0 Consultant anders maakt dan andere type consultants is rondom de begrippen: interactief, flexibel en cohesie.

Om de context te schetsen waarin een 3.0 Consultant het meest nuttig is:
  • Een oplossing is wenselijk / moet er komen
  • Al het bekende is reeds geprobeerd of afgeserveerd
    • te duur, te tijdrovend, voelt niet goed, te onzeker, te weinig draagvlak
  • Meerdere disciplines/stakeholders zijn betrokken
Kortom, standaard oplossingen zijn net zo goed te gebruiken als een flinke hamer voor een schroef in een plank. Een flinke hamer, kleine schroefdraad en met flink wat kracht wil dit best lukken. Dit is echter niet wat een 3.0 Consultant beoogt.

Interactief

Het is een illusie om te denken dat een niet-standaard oplossing door een expert is te bedenken. Een goede oplossing voor niet-standaard zaken is namelijk een oplossing die net buiten het blikveld van de betrokkenen ligt. Te ver weg en het kost te veel tijd, energie en overtuigingskracht om het te omarmen. Te dichtbij en het is vaak 'besmet' en niet 'nieuw' genoeg om het met enthousiasme te omarmen.
Een oplossing die net buiten het blikveld ligt, is nog steeds goed te toetsen door de betrokkenen of het realiseerbaar is en vooral, of het het doel gaat realiseren. Wat net buiten het blikveld ligt, dat is alleen vast te stellen met de betrokkenen.

Het is niet moeilijk voor te stellen dat zo'n interactieve ontdekkingstocht een eigen dynamiek heeft. En dit brengt het tot het volgende begrip: een 3.0 Consultant is flexibel.

Flexibel

Als voorop staat dat er links- of rechtsom een oplossing nodig is, dan moet je niet extra obstakels creëren. Een hele leuke obstakel is de rolopvatting. 
Soms om de boel op gang te krijgen, is het introduceren van een herkenbare formele rol erg handig. Het verwachtingspatroon en de ervaring van betrokken creëert gelijk al een goede context om de boel op de rit te krijgen. Maar dit is zeker niet altijd het geval, zeker als het nodige persoonlijke leed is aangedaan, of wanneer het juist stigmatiserend werkt.
En, laten we eerlijk zijn, als je b.v. in een uurtje goed doorakkeren voldoende hebt om er zelf mee aan de slag te gaan, dan zit je niet te wachten op iemand die maandenlang full-time meeloopt. Net zo goed andersom. Niets is te min, niets is heilig. Een 'soepele' omgang is het credo, confrontatie is niet uitgesloten.
De kern is, de 3.0 Consultant pakt de rol die nodig is, wanneer en waar nodig. Zijn taak draait om het creëren van een juiste cohesie.

Cohesie

De bestaande situatie is het resultaat van hoe allerlei actoren -- mensen, ideeën, aannamen, omstandigheden, middelen -- met elkaar interacteren. Zolang de relatie tussen al deze dingen hetzelfde blijft, gaat er niets veranderen.
Als je met een vette uitdaging zit, dan is één ding te stellen: de samenhang, de cohesie, tussen al die zaken is moet anders. 
Het is belangrijk dat de nuttige verbanden versterkt worden, dat de verstorende verbanden afgezwakt of zelf verbroken worden, dat er nieuwe verbanden gelegd worden. Hefbomen maken en inzetten, obstakels reduceren.

Samenvattend

Een 3.0 Consultant zoekt en verkent interactief, dus letterlijk samen, oplossingen die net buiten het blikveld liggen. In zijn omgang is de 3.0 Consultant flexibel, het draait het vinden van een goede oplossing voor de betrokkenen. Een goede oplossing verandert op een slimme manier de samenhang, de cohesie, tussen actoren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten